7 lelki immunerősítő tipp a jól megélt ünnepért

Égig érő Tudú lista.

Menetrendszerű, mechanikus kreatívkodás.

Agyrágó, hipnotizált körök a zsúfolt bevásárlóközpontban.

Ügyfelek, üdvözlőlapok, éves zárás, utolsó hajrá a melóhelyen, rendelések, sütés, főzés, sürgés, forgás.

Óvatos pénzügyi tervezés, vagy büntetés-szívstopp, amikor szembesülsz a hóvégi mérleggel…

Amilyen varázslatosan szép időszakként szeretnénk megélni az adventi készülődést, annyira kiábrándító az évről évre ránkszakadó felismerés: hogy ilyenkor még a szokásosnál is jóval több a stressz, a minden irányból érkező kulturális (és fogyasztói) nyomás, sőt,  az önmagunkkal szembeni elvárások is.

És miközben minden terepen igyekszünk maximálisan helyt állni, mindezt legtöbben a saját igényeink háttérbeszorításának árán (vagy még úgy sem) érjük el. Az eredmény pedig mindannyiunk számára ismerős: frusztráció, levertség, kimerültség… A készülődés nem átélt, ráhangolódó cselekvés, hanem gépies, kötelességszerű teljesítés. Emiatt nem csoda, ha az a különös érzésünk támad, hogy kívül minden csillog-villog és csilingel, de belül egészen el vagyunk vágva az ünneptől és a külvilágtól. Az pedig, hogy ezt ki hogyan éli meg, bárhol állhat a tompa, ernyedt üresség, a fájdalmas csalódottság és a súlyosabb depressziós tünetek tengelyén.

Na de mit tehetünk ez ellen? Hogyan kerülhetjük el?

A megoldás, ahogy az lenni szokott, egyszerű, mégsem tűnik könnyen teljesíthetőnek: a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell szentelnünk az önmagunkról való gondoskodásnak. A mai cikkben összeállítottam egy lelki immunerősítő csomagot, melyet ha betartasz, jó eséllyel nem csak kívül, de belül is ünnepi fényben fogsz ragyogni.

Fotó: http://onepleasantday.com/pre-july-17/winter-bath-body-works-favourites/

1. Tudatosítsd a VALÓDI CÉLT

Bár hajlamosak vagyunk úgy viselkedni, mintha a karácsonyi készülődés célja nem lenne más, mint az általunk kitűzött feladatok maradéktalan teljesítése, ez az egyik legnagyobb tévedés, amit az emberek a célállítás kapcsán gyakran elkövetnek. Nem azért csinálod mindazt, amit csinálsz, hogy meg legyen csinálva! Azért csinálod, mert azt reméled, hogy a feladatok elvégzésének hatására valamilyen vágyott módon fogod érezni magad: meghitten, büszkén, megnyugodva, lelassulva? Szeretetteljesen, ünnepi díszben ragyogva? Ezt csak te tudhatod, te viszont tudjad! Miért ajándékozol, miért kell mindennek ragyogni, miért kell az 5. süti is? Milyen érzések megtapasztalására vágysz? Ne feledd, az érzés maga a valódi célod, mégis hajlamos vagy szem elől téveszteni, és ezáltal feláldozni ezt.

2. Naponta beszélgess el MAGADDAL

Bár a reklámok, a közösségi média és a teljes kulturális környezetünk felől érkező manipuláció állandó és egyre aggresszívebb, nincs az évnek még egy olyan időszaka, amikor ez annyira kiéleződne, mint karácsonykor. A kereskedőknek és szolgáltatóknak a pénzed kell. A média és a tartalomgyártók a figyelmedért harcolnak, ráadásul sokszor olyanokat “ütnek ki” sikeresen ebben a versenyben, akik igazán jobban megérdemelnék: a szeretteidét. Persze a családod sem rest: ilyenkor mindenkinek még a szokottnál is konkrétabb elképzelései vannak arról, hogy neked hogyan kellene viselkedned, és ritkán múlasztják el megtorolni, ha te nem eszerint cselekszel. 

Az egész világ úgy van berendezkedve, hogy gyakorlatilag “áthipnotizáljon” a decemberen, és ez ellen csak úgy védekezhetsz, ha a iszonyúan “észnél vagy”! A figyelmed tudatos irányítására, ehhez pedig hatalmas önfegyelemre lesz szükséged, amit úgy valósíthatsz meg, hogy napi szinten, megalkuvás nélkül minőségi időt töltesz önmagaddal. Hogy meghallgatod és tudomásul veszed a SAJÁT gondolataidat, vágyaidat. Utána pedig előveszed a bátorságod, és mindezt tettre váltod: kihúzod a listáról az olyan feladatokat, amelyeket utálsz, vagy amihez semmi kedved és csak mások elvárása miatt teljesítenél. Lemondasz pár “muszáj” programot, elengedsz néhány nyomasztó hagyományt, helyettük újakat kezdesz. Mindezt pedig erőszak mentesen és empatikusan hozod az érintettek tudomására, viszont megalkuvás és magyarázkodás nélkül.

3. ALUDJ , pihenj, töltődj

Szóval, képzeld el azt, hogy “ünnepi hangulat”. Hogyan látod magad ebben? Ziláltan, kapkodva, kvázi idegenekkel koccintva miközben igyekszel nem kiesni a szerepedből?  Esetleg meghitten, elcsendesedve, a szeretteid körében; békésen, de mégis játékos és éber figyelemmel? Oké, beismerem, ez enyhén manipulatív volt, de akkor vonjuk le együtt a szintén evidens következtetést is: szerepel bármi a szokásos teendő listádon, amely nagyobb valószínűséggel juttat el a vágyott tudatállapothoz, mint egy kiadós alvás, vagy egy karácsonyi illatokat árasztó, gyertyafényes habfürdő? Köszönöm, nincs több kérdésem…

fotó: https://i.pinimg.com/originals/9f/a9/0f/9fa90f185c95796856212874bc92f540.jpg

4. Minimalizáld a feladataidat

Gyakori gondolat szenteste: “de hiszen annyi mindent megtettem, időben nekifogtam, rohangásztam, mindennel elkészültem, és még így sem jóóóóó??? Mit tehetnék még?? 

Hát éppen ez az. Talán az egyik legnagyobb hiba éppen az, hogy állandóan maximalizálni akarjuk a teljesítményünket, ahelyett, hogy a minimalizásálra törekednénk. A minimalizáslás pedig nem nagy ördöngösség: húzz ki mindent, ami nem életbevágó. Ami marad, abból nézd meg, mit csinálsz szívesen. Amit nem, azt vedd meg, rendeld meg, vagy passzold át valaki másnak. Ha még így is marad olyasmi, amiről nem vagy hajlandó lemondani, és delegálnod sem sikerült, annak láss neki jó kedvvel, ellenállás nélkül. (A jó zene, jó társaság, esetleg egy pohár finom valami szoktak segíteni ebben). 

5. Ne akard, hogy tökéletes legyen

Az imént említett fájdalmas gondolat másik megoldása, hogy ne legyenek irreális elvárásaid. Túúúdom, tudom, ez nem könnyű. Amikor az Instán mindneki fesztív eksztázisban úszik, és a John Lewis reklám is évről évre magasra teszi a lécet arról, hogy milyen is az igazi karácsonyi hangulat, állati nehéz elfogadni, hogy X rokon erre az egy napra sem hajlandó picivel távolabbról szemlélni a pohár fenekét, Y sem enged szemernyit sem a rasszizmusából, Z  pedig ugyanúgy elárasztja a nappalidat villogó-szirénázó műanyag gyöngyszemekkel, miközben a gyerekek meg valszeg amúgy is széttrolkodják az egészet. A lelki béke titka az engedés: elengedni az önmagunkkal, másokkal, és a tökéletes ünneppel kapcsolatos ábrándjainkat, elvárásainkat és ragaszkodásunkat, és MEGENGEDNI, hogy mindenki önmaga lehessen és a maga módján élje meg az ünnepet – önmagadat is beleértve! 

fotó: https://hu.pinterest.com/pin/513410426262030378/

6. Ne kívülről várd a boldogságot

Az előző ponttal szorosan összefügg: vállalj felelősséget a saját hangulatodért és érzéseidért. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne attól tedd függővé a saját örömödet, hogy a gyerek örülni fog-e az ajándékainak, a férdjed leteszi-e végre a telefont, és anyád vagy anyósod egyetlen napra felhagy-e a kritikus megjegyzésekkel (vagy arckifejezésekkel). Ehelyett döntsd el, hogyan akarod érezni magad, és egész egyszerűen teremtsd meg és tarts fenn ezt az állapotot. Hogy ez hogyan lehetséges, arról később írok még bővebben, de most bőven elég, ha magadévá teszed a kiindulópontot: az érzelmeidet a saját agyad gyártja, mégpedig a gondolataidra adott reakcióként. Hogy mi történik, afölött általában nincs sok hatalmad, de hogy erről milyen történetet, és hogyan mesélsz el magadnak: az igenis a te döntésed. Mindez már önmagában is jó hír, hiszen a hangulatod nem lesz többé mások szeszélyeinek passzív áldozata, de van ebben még valami fontos: hogy ugyanígy te sem felelsz mások érzelmeiért és hangulatáért. Ez persze nem azt jelenti, hogy légy érzéketlen, egoista tuskó! Csupán azt, hogy engedd el a fölösleges és haszontalan ragaszkodást, hogy mindenkinek mindenáron boldognak kell lennie, ráadásul ezért természetesen pont te vagy a felelős. 

7. Ajándékozd meg MAGAD

Ha valamire nagyon vágysz, ne bízd a szüleidre, férjedre, az angyalkára vagy a Jézuskára, hogy kitalálják azt! Szólj nekik jó előre, vagy ami még jobb: lepd meg önmagad! Ezzel kivéded a neheztelő csalódottságot, leveszed mások válláról azt a képtelen elvárást, hogy gondolatolvasók legyenek, és kifejezed önmagad iránt azt a szeretetet és elismerést, melyre egész évben vágysz. Ne hezitálj és ne akarj több érvet, egyszerűen ajándékozd meg magad! Ezer százalék, hogy megérdemled!

fotó: http://www.itslittlelauren.co.uk/

Ha tetszett ez a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és nézz körül az eddigi cikkek között is. Ez pl. a karácsonyi energiamenedzsmentről szól. 

Hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •