Tervezz úgy, mint egy profi, és ints búcsút a karácsonyi pániknak

Tervezz úgy, ahogy a profik, és ints búcsút a karácsonyi pániknak

Sosem voltam egy tervezős típus. Sőt, mindenféle filozófiákat szőttem a köré, hogy ez miért jó: “korlátoz a kreativitásban és a spontaneitásban”; “nem szeretnék a határidőnaplóm rabszolgája lenni”; “valaki vagy mérnök (értsd:uncsi és kiszámítható, vagy művész (értsd: szabad és kreatív)”. Meg tudom érteni az akkori gondolkodásom. Egyfelől az oktatási rendszer, amelyben részem volt, erősen hozzájárul a “vagy-vagy” gondolkodás kialakulásához, másfelől, az elmének sokkal könnyebb elméleteket gyártani, hogy bebiztosítsa a rögzült kis mintázatait, mint hogy megkérdőjelezze, sőt, felülírja azokat.
 
Aztán egy, majd két gyerekkel, nagyobb otthonnal, kerttel, kutyával és vállalkozással ez egyre nagyobbakat ütött vissza, mígnem megelégeltem a dolgot, és felvettem a kesztyűt.
 
Szóval mivel nem vagyok egy született szervezett alkat, sőt, nem is kaptam gyerekkoromban hatékony, erre irányuló nevelést, úgy próbálok “beletanulni” most, mint kisbabaként a járásba: figyelve másokat, sok botladozással, de annál több kitartással. És mivel tanulmányozni kezdtem azokat, akiknek már jól megy, rájöttem egy titokra, amit valószínűleg ők maguk észre sem vesznek, hiszen nekik annyira automatikusan jön. 
 
Nevezetesen, hogy a készülésre is készülni kell.
 
Ennek okára a Stephan Covey, A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvében bukkantam rá. Bár itt a szerző az üzleti életre vonatkoztatva elemzi a témát, meggyőződésem, hogy egyéni szinten ez pontosan ugyanígy működik: fontos, hogy nagyon jól elkülönítsük a vezetői feladatainkat a menedzsmenttől.
 
Covey leírja, hogy minden, ami létrejön, valójában kétszer készül el: először az ideák szintjén, és csak másodszor a gyakorlati megvalósításban. Ebből az első rész az (élet)vezető feladata, a második a menedzseré. Minél részletesebb terv készül arról, amit szeretnél viszont látni a valóságban, annál könnyebb, gyorsabb és pontosabb lesz a kivitelezés.
 
Kézenfekvő példaként ismét nyakunkon a karácsony. Akinek kicsit is fontos ez az ünnep, a maga módján készülődik. Adventi naptárat és koszorút készít, süt-főz, ajándékokat gyűjt és csomagol, dekorál. Ha azt mondjuk, készülődés, ilyenek jutnak eszünkbe.
 

Viszont készen van-e minden a kezed ügyében, ha most leülsz koszorút készíteni? Persze, járható út, hogy abból dolgozunk, amink van, sőt, fenntarthatósági szempontból kimondottan üdvös a meglévő anyagok újrahasznosítása. De még így is elkerülhetetlen, hogy kitaláld, mit szeretnél (esetleg előzetesen inspirálódj innen-onnan), időt szakítsd rá, előkészítsd a terepet, és előkeress (vagy beszerezz) mindent, amire szükséged lesz.

 

A tervezés szakaszában tehát:

  • Átgondolod, milyen karácsonyra vágysz. Kik vannak veled, miket csináltok? Milyen hangulatot szeretnél teremteni ehhez? Milyen érzéseket szeretnél átélni, és milyen tevékenységek, élmények segítenének hozzá ehhez? Mi szokott nehézséget, szorongást, konfliktust okozni, és mit tehetnél annak érdekében, hogy idén kivédd ezeket? Milyen példát akarsz mutatni a gyerekeidnek, mire szeretnéd, hogy emlékezzenek, mikor visszagondolnak a gyerekkori karácsonyokra?
  • Szisztematikusan megtervezed, mit kell tenned a vágyott érzésekhez: milyen tevékenységek segítenek ráhangolódni az ünnepre? Milyen eszközökkel tudsz otthon rásegíteni a vágyott hangulatra? Mit fogsz enni, mit fogsz viselni? Kit mivel fogsz – ha fogsz – megajándékozni? Melyek a nélkülözhetetlen kellékel?
  • Megtervezed, hogyan lehetsz a leg idő- és energiahatékonyabb (logisztika, delegálás, stb) a szükséges kellékek beszerzésében, és a részprojektek megvalósításában. Mindenről eldöntöd, hogy REÁLISAN mennyi időt fogsz rászánni, majd pedig idővel ellátva beilleszted a teendőid közé.

Ha mindezzel készen állsz, jöhet a “menedzser éned”, aki jó katona módjára végrehajt:

  • Beszerzi, amit kell;
  • Időben véghezviszi, amit elterveztél

Amint látod, a folyamat oroszlánrésze a megtervezés, és a legnagyobb bakikat is ott lehet elkövetni. Pl. háromszor kell visszamenned a boltba, mert valamit mindig elfelejtesz, vagy fontos tételeket (pl. beszerzési idő) elfelejtesz hozzáadni az egyes projektekre szánt időhöz, így teljesíthetetlenné válik a terved. Ennek nyomán pedig nagy valószínűséggel frusztráció fog jelentkezni.

Ha azonban a benső vezérigazgatód komolyan veszi feladatát és nem sajnálja az időt és energiát egy pontos és reális terv elkészítésére, a karácsonyi készülődés menedzselhetővé, sőt, élvezetessé válik. Neked pedig valóban pusztán annyi lesz a feladatod, hogy átadd magad az ünnep által nyújtott érzelmek és élmények sokaságának.

 

Ha pedig szeretnéd profi segítséggel, inspiráló társasággal és isteni forró csokival segíteni a vezérigazgatód dolgát, gyere el az adventi Bullet Journal Workshopomra. A jelentkezéshez küldj egy emailt az andi@fluencyandflow email címre, és tedd meg hamar, mert a helyek gyorsan telnek!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *