A láthatatlan munka (Szíváslista a kisgyerekes anyaságról: 3. Rész)

A láthatatlan munka

Szíváslista a kisgyerekes anyaságról - 3. RÉSZ

Amennyiben te is a magyar nők (na jó, simán csak a nők) többségéhez tartozol, a láthatatlan munka nevű honorálatlan rém olyan dolog, melyben gyermekeid megszületése előtt is valószínűleg aránytalanul részesedtél a párodhoz képest. Mármint, hogy a java neked jutott, de nem érezted emiatt különösebben szerencsésnek magad: ellentétben a szekrény felső polcán tartott csoki helyzetével. 

Természetesen elképzelhető, hogy emellett azon szerencsés, ritka nők közé is tartozol, akik a házimunkát valódi örömmel végzik. Akik valósággal kivirágoznak, amint adatbázisok és kötekvő ügyfelek helyett végre pitesütéssel és otthoncsinosítgatással tölthetik napjaikat. Akiknek a házvezetés egy flottányi gyerekkel is flottul megy, és méltán büszkék is erre. Bár minden csodálatom és sárgairigységem ezeké a hölgyeké, nem is rabolnám tovább drága idejüket: az alábbi cikk ugyanis nekünk, többieknek szól. 

http://gawker.com/5987592/how-much-irrational-anger-will-result-from-this-study-linking-women-housework-and-physical-fitness

 

A láthatatlan munkában bőven elég szar,  hogy 

 • főállás mellett is el kell végezni;
 • sok van belőle, és “valakinek” muszáj megcsinálni;
 • ha nem te csinálnád, 3 fizetés simán elmenne rá;
 • így viszont, hogy te csinálod, nem hogy pénz, de még köszönet is ritkán jár érte;
 • ha viszont nem csinálod meg, számíthatsz mindenféle külső és belső elmarasztalásra, vagy legalábbis néma ítélkezésre. 
 • ha megcsinálod, akkor is, mert kizárt, hogy MINDEN egyszerre rendben legyen;
 • s ha mégis képes lennél egyszerre MINDENT rendben tartani, akkor tuti, hogy annyi energiádba kerül, hogy emiatt épp az életednek egy másik területe készül épp gallyra futni. 

 

fotó: https://dreambiglittlegirl.com/2016/03/07/the-mum-club/

 

Azonban egy, kettő, sok kisgyerekkel otthon ülve a láthatatlan munka mégláthatatlanabbá válik, hiszen: 

 • sajnos sok anya érzi úgy, hogy ha már “eltartja a párja és a társadalom” (ami már önmagában is egy szép, nagy, kövér bikakaka, ahogy az angol mondaná…), ezt az “egyet” igazán megcsinálhatná jól.

A hasznosság, a terhek egyenlő viselése, a kiszolgáltatosság érzésének csökkentése, az otthonról hozott minták és elvárások, a társadalomtól jövő agymosás, ami Kovács Ákostól kezdve vezető politikusokon át a majonézes tubusodig osztja neked a “józan paraszti észt”,  mind hozzájárul ahhoz, hogy a láthatatlan munka valóban a kisgyerekes anyák egyik legfőbb mumusává váljon. 

 • ha eddig is így hívták, bakker: most aztán elektronmikroszkóppal sem lehet látni!

Épp hogy letörölted, az asztalt máris ragacsos lekvár borítja; a frissen mosott padlódon sáros lábnyomok, a szépen hajtogatott, elpakolt ruhák módszeres kirángatásánál pedig aligha akad élvezetesebb szórakozás egy fél percre magára hagyott egyéves számára! És akkor lehet, hogy még kutya, cica is van a háznál. Feladnád, de nem adhatod fel, de muszáj feladnod, aztán mégsem adod fel. Nem véletlen, hogy Dante pont ezekkel az érzésekkel: a feleslegesség és hiábavalóság érzetével jellemezte a pokol leggyötrőbb kínjait…

 • Nosztalgiával gondolsz a régi szép időkre, amikor az elvégzett munkádból pénzed, sikerélményed és társadalmi megbecsülésed származott, a házimunka pedig viszonylag simán és “látványosan” megfért emellett. 
 • Ugyanakkor a kisgyerekes sziszifuszi effektus miatt minden önbizalmad elhagy (hiszen “erre az egyre az egyre SEM vagy képes, ugyebár”), és rettegve gondolsz a nem is túl távoli jövőre, amikor vissza kell térned a munka világába.

Ha nem épp valamelyik gyerekedre ébredsz az éjszaka közepén, egy rémálom riaszt fel: ott ültök tehetetlenül bömbölő gyerekestől, ordító férjestől, vonyító kutyástól és cicástól a kifolyt lekvárba ragadva, miközben mindenki téged okol a kialakult káoszért 

 • Ráadásul nem csak a tulajdonképpeni munka, hanem az azt megelőző, mégláthatatlanabb tervezés, szervezés, logisztika és projektmenedzsment is valószínűleg legnagyobb részben rád hárul.

Észben tartani az oltási időpontokat, a védőnői látogatást? Beszerezni minden szükségest a közelgő hosszú hétvégére? Előre dolgozni a mosással, ha a hétvégén elutaztok? Listát írni a párodnak a ház körül elvégzendő teendőkről? Az ezzel járó mentális munka már-már annyira láthatatlan, hogy szinte te sem veszed észre, pedig nagyon is komoly terhelés. Olyannyira, hogy a társadalom is elkezdett tudomást venni róla, és “mentális teher” (mental load) néven emlegeti. 

http://pregnantchicken.com/mother-mental-load/

Akkor hát lássunk pár dolgot, ami segít megszelídíteni a láthatatlan munka démonát

1. Ha egyszer is elbizonytalanodnál, hogy te nem járulsz hozzá kellő képpen a családod anyagi stabilitásához, igenis végezd el a matekot, vagy nézz rá egy-két cikkre, amely ezt már megtette helyetted. Mennyibe kerülne mással elvégeztetni mindazt a házimunkát, amit nap mint nap megcsinálsz? Mennyiért vigyáznának a gyerekeidre?

2. A házimunkának ne a tartósságától vagy a látványosságától várd a sikert, hanem magától a ténytől, hogy vetted a fáradságot, és megcsináltad. Tök mindegy, hogy néz ki 5 perccel később: te megcsináldad és kész. Holnap meg megint megfogod. Pipa, öröm, gin tonic, izé, gyógytea.

fotó: http://www.barnative.com/2014/05/09/drinking-with-your-mom/

3. Állj le ezzel a “még erre sem vagyok képes” dumával! Ne hasonlítgasd az otthonotokat az anyósodéhoz, vagy a barátnődéhez, akinél bejárónő tesz-vesz és takarítónő takarít. A saját helyzetedből indulj ki!

4. Tudatosítsd, hogy a helyzet átmeneti: a szekrényből kipakolós korszak belátható időn belül véget ér; ez a pár év utólag szempillantásnak fog tűnni, és az iskolák és munkahelyed közt taxizva, örülve annak a kis időnek, amit családként eltölthettek lefekvés előtt, kisebb gondod is nagyobb lesz annál, mint hogy ragad-e a kávézóasztal. Nem beszélve arról az időről, amikor ülhetsz majd a steriltisztaságú, szeplőtlen, de kongóan üres otthonodban, és nosztalgiázva lapozgatod mostani életed megörökített pillanatait.

5. Próbálj meg hálával közelíteni a feladatokhoz. Ne azt lásd, hogy “ezt is muszáj”, hanem, hogy van otthonod, vannak szeretteid, nemsokára hazajön a kiscipő gazdája. Minden, ami körülvesz, és most bosszantó feladatokkal lát el: tárgyi bizonítéka annak, mennyire mérhetetlenül gazdag és szerencsés vagy.

fotó: https://dribbble.com/shots/1024810-Mother-daughters

6. Priorizálj: a legtöbb házimunka messze nem annyira fontos vagy sürgős, mint összebújni egy mese erejéig, vagy megsimogatni egy selymes hajú buksit.

7. Minél kevesebbet vagytok otthon, annál kevesebb idejük van széttrolkodni a munkádat: barátnőzzetek, játszóterezzetek, túrázzatok, klubozzatok. Mindegy, hogy hova, csak zárjátok be magatok mögött az ajtót, és MENJETEK. Feltöltődve a kupi sem tűnik majd annyira reménytelennek.

8. Erre az időszakra elégedj meg az “elfogadhatóval”. Próbáld a legégetőbben fontos teendőkre, és a valóban tarthatatlan állapotok felszámolására korlátozni a házimunkára fordított energiát. Minden egyéb várjon, amíg tarthatatlanná válik.

9. Egy közhely, amit nem lehet eleget ismételni: osszátok fel a tenni valókat a pároddal, nagyobb gyerekeiddel – és nem, ezt légyszi ne hívjuk többé segítségnek, mert nem az! A világ legtermészetesebb dolga, hogy az az együtt lakók saját lehetőségeikhez és képességeikhez mérten hozzájárulnak az általuk használt terek rendbentartásához. 

10. Emellett, ha teheted, és igényed van rá: fizess meg, vagy FOGADJ EL segítséget! Nem, nem attól leszel jó anya vagy jó feleség, hogy sokat szívsz, főleg, ha van választásod!

+ 1 : Amit Katie Byron úgy hív: "csak mosogass". "Vagy NE mosogass", teszi hozzá. Ez a bölcsességéről és megvilágosodott gondolatairól híres szerző óva int minket a felesleges kattogástól, hiszen ez sokkal több energiánkat emészti fel, mint a munka tulajdonképpeni elvégzése. "Már megint szétszórta a zokniját". "Mindig mindent nekem kell összeszedegetni". "Már megint nincs egy tiszta pohár, amiből ihatnék". Döntsd el, hogy megcsinálod, és akkor csináld. Vagy azt, hogy nem csinálod, és akkor ne csináld. De bármit is választasz: ne engedd át az elméd lehúzó gondolatoknak!

Ha pedig sikerül lepasszolnod némi láthatatlan munkát, az így felszabadult idődben:

 • Élvezd az együttlétet a szeretteiddel, vagy csinálj bármi mást, ami igazán feltölt!

 

 • Keress VALÓDI sikerélményt: sportolj, szervezz klubot, kreatívkodj, fejleszd az önismeretedet (miközben nyelvet tanulsz), próbálj meg pénzt keresni a hobbiddal, vagy segíts másoknak a tanácsaiddal olyan területeken, amelyekhez nagyon értesz.
fotó: http://blog.mlive.com/kalamazoo_commercial_content/2010/11/the_making_of_a_marathon_community_embraces_262-mile_road_race_through_kalamazoo_parchment_and_kalam.html

Kihagytam volna valamit? Most rajtad a sor! Neked milyen megoldási stratégiáid, hozzáállás javító tippjeid vannak a láthatatlan munka témakörében?

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel, esetleg olvasd el a sorozat első és második részét is. 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One comment on “A láthatatlan munka (Szíváslista a kisgyerekes anyaságról: 3. Rész)

 1. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *